Одним з важливих страв в Водохреща є так звана Голодна Кутя. Про це повідомляє портал ТСН.

Дане блюдо готується напередодні Хрещення - 18 січня або Другий Святвечір. Кутю називають голодною, бо цілий день перед другим Святвечором люди нічого не їли.

Як приготувати голодну кутю на Святвечір перед Водохрещем: найкращий рецепт і основні традиції

Як приготувати голодну кутю на Святвечір перед Водохрещем: найкращий рецепт і основні традиції

Згідно з традиціями, вечеря 18 січня повинен бути пісним і на столі рекомендують розміщувати непарну кількість страв. Крім куті, на вечерю повинні бути вареники з капустою, компот, млинці з гречки і риба.

Як приготувати голодну кутю на Святвечір перед Водохрещем: найкращий рецепт і основні традиції

Інгредієнти на "голодну" кутю

  • 0,5 ст. перлової крупи;
  • Мак;
  • Сухофрукти (родзинки або чорнослив);
  • Волоський горіх;
  • Мед (за смаком);
  • 3 л води;
  • 2 ст. л. меду;
  • 350-400 г сухофруктів.

Алгоритм приготування

  1. Перлову кашу рекомендовано промити і залити холодною водою і залишити настоюватися бажано на ніч.
  2. Відварюємо крупу.
  3. Дістаємо мак і заливаємо окропом. Якщо він у вас сухий, залиште в окропі на пів години, потім злийте воду і розітріть. Те ж саме рекомендовано зробити сухофруктами.
  4. Зливаємо воду, в якій замочували сухофрукти, залийте їх трьома літрами холодної води і ставимо на плиту.
  5. Доводимо компот до кипіння. Після цього зніміть з плити, накрийте кришкою і залиште настоюватися.
  6. В охолоджений компот додаємо мед. Охолоджуємо компот і тоді "останні штрихи": заливаємо кутю, додавайте мак, сухофрукти, горіхи і мед.
  7. Перемішуємо і подаємо до столу.

Джерело