Нітритна сіль — це продукт, який запобігає чи сповільнює псування їжі бактеріями або грибками. Вона містить хлорид натрію (кухонну сіль) та нітрит натрію. Нітритна сіль використовується для приготування в'яленого м'яса чи ковбас (шинка, пастрома, бекон, солонина тощо).

Нітритну сіль до різних рецептів додають для запобіганню ботулізму. Проте на думку консультативного комітету Великої Британії з мікробіологічної безпеки харчових продуктів, нітрити не такі вже й потрібні для запобігання бактеріям C. botulinum чи збільшення терміну придатності природукту.

Нітритні солі присутні в деяких овочах. Нітрит натрію також використовують у кулінарії як харчовий консервант, особливо, коли готують різні рибні чи м'ясні в'ялені страви. Там він діє як антибактеріальний засіб.

Що таке нітритна сіль: використання, особливості

Нітритна сіль для м'яса: використання

Додавання нітритної солі до м'яса чи риби під час приготування сиров'ялених продуктів має низку переваг:

  • запобігання розмноженню бактерій;
  • подовження термінів зберігання продуктів;
  • м'ясо стає менш чутливим до температури і не втрачає колір (довше зберігає свіжий і привабливий зовнішній вигляд).

Як визначити дозування нітритної солі? Тут все залежить від загальної ваги конкретного продукту, тому важливо дотримуватися рецепту. Річ у тім, що нітрит — це токсична речовина, якщо вживати його у великих кількостях.

Варто також звернути увагу: ця сіль не підходить для соління страв, які подаються безпосередньо до столу (суп, салат тощо). Її можна використовувати лише для засолювання м'яса, риби.

Читайте також:

  • Використання солі на грядках з помідорами: хитрість, яку знають досвідчені городники
  • Використання солі в побуті: три нестандартні способи

Джерело